Modal content
×

T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI

WEB SİTESİ GİZLİLİK VE ÇEREZ POLİTİKASI

Web sitemizi ziyaret edenlerin kişisel verilerini 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca işlemekte ve gizliliğini korumaktayız. Bu Web Sitesi Gizlilik ve Çerez Politikası ile ziyaretçilerin kişisel verilerinin işlenmesi, çerez politikası ve internet sitesi gizlilik ilkeleri belirlenmektedir.

Çerezler (cookies), küçük bilgileri saklayan küçük metin dosyalarıdır. Çerezler, ziyaret ettiğiniz internet siteleri tarafından, tarayıcılar aracılığıyla cihazınıza veya ağ sunucusuna depolanır. İnternet sitesi tarayıcınıza yüklendiğinde çerezler cihazınızda saklanır. Çerezler, internet sitesinin düzgün çalışmasını, daha güvenli hale getirilmesini, daha iyi kullanıcı deneyimi sunmasını sağlar. Oturum ve yerel depolama alanları da çerezlerle aynı amaç için kullanılır. İnternet sitemizde çerez bulunmamakta, oturum ve yerel depolama alanları çalışmaktadır.

Web sitemizin ziyaretçiler tarafından en verimli şekilde faydalanılması için çerezler kullanılmaktadır. Çerezler tercih edilmemesi halinde tarayıcı ayarlarından silinebilir ya da engellenebilir. Ancak bu web sitemizin performansını olumsuz etkileyebilir. Ziyaretçi tarayıcıdan çerez ayarlarını değiştirmediği sürece bu sitede çerez kullanımını kabul ettiği varsayılır.

1.Kişisel Verilerin İşlenme Amacı

Web sitemizi ziyaret etmeniz dolayısıyla elde edilen kişisel verileriniz aşağıda sıralanan amaçlarla T.C. İçişleri Bakanlığı tarafından Kanun’un 5. ve 6. maddelerine uygun olarak işlenmektedir:

  • T.C. İçişleri Bakanlığı tarafından yürütülen ticari faaliyetlerin yürütülmesi için gerekli çalışmaların yapılması ve buna bağlı iş süreçlerinin gerçekleştirilmesi,
  • T.C. İçişleri Bakanlığı tarafından sunulan ürün ve hizmetlerden ilgili kişileri faydalandırmak için gerekli çalışmaların yapılması ve ilgili iş süreçlerinin gerçekleştirilmesi,
  • T.C. İçişleri Bakanlığı tarafından sunulan ürün ve hizmetlerin ilgili kişilerin beğeni, kullanım alışkanlıkları ve ihtiyaçlarına göre özelleştirilerek ilgili kişilere önerilmesi ve tanıtılması.
 
2.Kişisel Verilerin Aktarıldığı Taraflar ve Aktarım Amacı

Web sitemizi ziyaret etmeniz dolayısıyla elde edilen kişisel verileriniz, kişisel verilerinizin işlenme amaçları doğrultusunda, iş ortaklarımıza, tedarikçilerimize kanunen yetkili kamu kurumlarına ve özel kişilere Kanun’un 8. ve 9. maddelerinde belirtilen kişisel veri işleme şartları ve amaçları kapsamında aktarılabilmektedir.

3.Kişisel Verilerin Toplanma Yöntemi

Çerezler, ziyaret edilen internet siteleri tarafından tarayıcılar aracılığıyla cihaza veya ağ sunucusuna depolanan küçük metin dosyalarıdır. Web sitemiz ziyaret edildiğinde, kişisel verilerin saklanması için herhangi bir çerez kullanılmamaktadır.

4.Çerezleri Kullanım Amacı

Web sitemiz birinci ve üçüncü taraf çerezleri kullanır. Birinci taraf çerezleri çoğunlukla web sitesinin doğru şekilde çalışması için gereklidir, kişisel verilerinizi tutmazlar. Üçüncü taraf çerezleri, web sitemizin performansını, etkileşimini, güvenliğini, reklamları ve sonucunda daha iyi bir hizmet sunmak için kullanılır. Kullanıcı deneyimi ve web sitemizle gelecekteki etkileşimleri hızlandırmaya yardımcı olur. Bu kapsamda çerezler;

İşlevsel: Bunlar, web sitemizdeki bazı önemli olmayan işlevlere yardımcı olan çerezlerdir. Bu işlevler arasında videolar gibi içerik yerleştirme veya web sitesindeki içerikleri sosyal medya platformlarında paylaşma yer alır.

Teknik olarak web sitemizde kullanılan çerez türleri aşağıdaki tabloda gösterilmektedir.

Oturum Çerezleri

(Session Cookies)

Oturum çerezleri ziyaretçilerimizin web sitemizi ziyaretleri süresince kullanılan, tarayıcı kapatıldıktan sonra silinen geçici çerezlerdir. Amacı ziyaretiniz süresince İnternet Sitesinin düzgün bir biçimde çalışmasının teminini sağlamaktır.

 

Web sitemizde çerez kullanılmasının başlıca amaçları aşağıda sıralanmaktadır:

  • • İnternet sitesinin işlevselliğini ve performansını arttırmak yoluyla sizlere sunulan hizmetleri geliştirmek,
5.Çerez Tercihlerini Kontrol Etme

Farklı tarayıcılar web siteleri tarafından kullanılan çerezleri engellemek ve silmek için farklı yöntemler sunar. Çerezleri engellemek / silmek için tarayıcı ayarları değiştirilmelidir. Tanımlama bilgilerinin nasıl yönetileceği ve silineceği hakkında daha fazla bilgi edinmek için www.allaboutcookies.org adresi ziyaret edilebilir. Ziyaretçi, tarayıcı ayarlarını değiştirerek çerezlere ilişkin tercihlerini kişiselleştirme imkânına sahiptir.  

6.Veri Sahiplerinin Hakları

Kanunun ilgili kişinin haklarını düzenleyen 11 inci maddesi kapsamındaki talepleri, Politika’da düzenlendiği şekilde, ayrıntısını Bakanlığımıza ileterek yapabilir. Talebin niteliğine göre en kısa sürede ve en geç otuz gün içinde başvuruları ücretsiz olarak sonuçlandırılır; ancak işlemin ayrıca bir maliyet gerektirmesi halinde Kişisel Verileri Koruma Kurulu tarafından belirlenecek tarifeye göre ücret talep edilebilir.

 

  • e-Devlet
  • İçişleri Bakanlığı
  • Konya

Valilikler

T.C. Hüyük Kaymakamlığı
T.C. Hüyük Kaymakamlığı
T.C. Hüyük Kaymakamlığı
  • KAYMAKAMLIK
    Kaymakam Kaymakamlık Birimleri İlçe Protokol Listesi Tarihçe Mevzuat
  • HÜYÜK
  • MAHALLİ İDARELER
  • HİZMETLERİMİZ
    Hizmet Birimleri Kamu Hizmet Standartları
  • GÜNDEM
    Haberler Duyurular
  • İLETİŞİM
°C
5
Temmuz2025
Parçalı Bulutlu
23
°C
5 Günlük Hava Tahmini
temizle
  • KAYMAKAMLIK
    • Kaymakam
    • Kaymakamlık Birimleri
      • İlçe Yazı İşleri Müdürlüğü
    • İlçe Protokol Listesi
    • Tarihçe
      • Görev Yapmış Kaymakamlar
    • Mevzuat
  • HÜYÜK
  • MAHALLİ İDARELER
  • HİZMETLERİMİZ
    • Hizmet Birimleri
      • İlçe Jandarma Komutanlığı
      • İlçe Emniyet Müdürlüğü
      • İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü
      • İlçe Müftülüğü
      • İlçe Kadastro Birimi
      • İlçe Mal Müdürlüğü
      • İlçe Sağlık Müdürlüğü
      • İlçe Tapu Müdürlüğü
      • İlçe Orman İşletme Şefliği
      • İlçe Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü
      • İlçe Sosyal Güvenlik Merkezi Müdürlüğü
      • İlçe Halk Kütüphanesi
      • İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü
      • Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürlüğü
      • Devlet Hastanesi
      • Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürlüğü
    • Kamu Hizmet Standartları
  • GÜNDEM
    • Haberler
    • Duyurular
  • İLETİŞİM
 

ORGANİK HÜYÜK ÇİLEĞİ ÜRETİMİNİN GELİŞTİRİLMESİNDE İHRACAT KANALLARI VE LOJİSTİK ÇALIŞTAYI YAPILDI

24.01.2014

Hüyük İlçe Gıda,Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü organizesi ile Organik Hüyük Çileği Üretiminin Geliştirilmesinde İhracat Kanalları ve Lojistik Çalıştayı 15-17 Ocak 2014 tarihlerinde Hüyük'te gerçekleştirildi.

KOP Kalkınma İdaresi Başkanı Prof.Dr.Mehmet BABAOĞLU Onursal Başkanlığı ile yapılan çalıştaya Hüyük Kaymakamı Bayram TÜRKER, Beyşehir Kaymakamı Muzaffer BAŞIBÜYÜK ,Doğanhisar Kaymakamı Mehmet ÇAMLICA ,Yunak Kaymakamı Ahmet ALTUN ,Akören Kaymakamı Akın ÖZKAN,Derbent Kaymakamı Arif OLTULU, Derebucak Kaymakamı Bülent AY, Bozkır Kaymakamı Mustafa DEMİR , Konya Gıda,Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Seyfettin BAYDAR, Isparta Gıda,Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cenk ŞÖLEN, Konya Orman Bölge Müdürü Necati ALICI, Konya İl Özel İdaresi Tarım ve Kırsal Kalkınma Daire Başkanı Raşit TURAN , Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Prof.Dr.Nurgül TÜREMİŞ, Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Prof.Dr.Süleyman SOYLU, Prof.Dr.Nuh BOYRAZ,Prof.Dr. Lütfi PIRLAK, Prof.Dr.Abdullah ÖZTÜRK, Doç. Dr. Mehmet ZENGİN, Doç.Dr.Yusuf ÇELİK,Yrd.Doç.Dr.Mehmet ŞAHİN ,Yrd.Doç. Dr.Mustafa YORGANCILAR, çok sayıda İlçe Gıda,Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Ziraat Odası ve Üretici örgütleri temsilcileri ve çiftçilerin katılımı sağladı.

'Hüyük Çileği'nin Dünü Bugünü' Konulu barkovizyon gösterisi sonrası Açılış Konuşmasını Hüyük İlçe Gıda,Tarım ve Hayvancılık Müdürü Yücel Doğan yaptı. Yücel Doğan Konuşmasında 'Bugün burada; son yıllarda, İlçemizde büyük bir ivme kazanan, organik çilek üretiminin, sorunlarını incelemek ve çözüm yolları bulmak için toplanmış bulunmaktayız. Hüyük te organik Çilek üretimi, bu yıl 3.000 da lık alanda ,12.000 tonluk rekolteyle tamamlamıştır. Buna ek olarak, sonbahar aylarında da, 500 dekar daha yeni ekilişler olmuş, ilkbaharda da, 1.500 dekar daha yeni ekilişin olacağını tahmin etmekteyiz. Böylece 2014 yılında, ilçemizde 5.000 da lık bir alanda, organik çilek üretimi yapılacaktır. Organik çilek yetiştiriciliği , Hüyük için vazgeçilmez , üretim ve yatırım unsuru halini almış , Bu haliyle, yetiştiricilere umut olmuş ve ilçemiz ekonomisine büyük katkısı olmuştur.Organik çilek üretimiyle ilçemizde atıl alanlar değerlendirilmiş, iş gücü yılın geniş zamanına yayılmış, köydeki her yaştan insan tarımsal üretime kazandırılmış, sosyal gelişmişlik ve refah artırılmıştır.Bölge çiftçisi Müdürlüğümüz tarafından düzenlenen eğitimlerle, bilinçli organik tarım yapan birer birey halini almış, tüm kıt kaynaklar değerlendirmiştir. Bu emeklerin tam karşılığını bulabilmesi için; tüm platformda bu ürünlerin tanıtılması, ürünlerin markalaştırılması gerekmektedir. Bölgedeki organik üretimin artırılması için sınırlayıcı faktör olan sulama, artırılmalı ve yeni su kaynakları devreye sokulmalıdır. Ayrıca ürünün değerinde satılması için; ihracat artırılmalı ve lojistik yatırımların bölgeye gelmesi teşvik edilmelidir. Üretim azmimiz ve gücümüz, sağlanacak yeni sulama alanları ve tanıtım sayesinde bölgedeki istihdamı ve refahı artırırken, eminim ki ilçemize tersine göçü de sağlayacaktır.Organik çilek yetiştiriciliği hepimiz için umut oldu… Bunu biliyoruz.. Ürünlerimizin tam değerini bulabilmesi için, mutlaka kaliteyi ve çeşitliliği arttırmamız lazım.. Pazarda kabul edilen pazarın istediği çeşitlere yönelmemiz lazım ve en önemlisi de markalaşmamız lazım... Organik çilek üretimi bizlere örnek olmuştur. Ve artık diğer Organik bitkisel üretimlere de, organik hayvancılığa da geçme zamanı da gelmiştir.Bu çalıştay, organik çilek tarımının geliştirilmesinde, karşılaşılan sorunlar, ve çözüm önerileri konularında, Üniversitelerimizin değerli bilim adamları ile üreticileri, fide üretiminden çilek üretimine, çilek üretiminden ürünün işlenmesi, ürünün pazarda yer bulması ve nihayi tüketiciye ulaşmasına kadar olan süreçte emeği olan herkesi bir araya getirmesi ve tüm tarafların kazandığı deneyimleri birbirleri ile paylaşması adına çok önemli. Burada yapılacak fikir ve bilgi alış verişleri sayesinde zayıf ve iyi yönlerimizi görme şansımız olacak.Bu çalıştayın sonuç raporunun bölgemizin tarımsal geleceğine ışık tutacağı ve geniş ufuklu politikalar üretilmesine vesile olacağını ümit ediyorum. İnşallah hepberaber güzel sonuçlar elde ederiz. katkı koyan herkese şimdiden teşekkür ederim. ' dedi.

Yücel Doğan 'ın konuşmasından sonra Hüyük Ziraat Odası yönetim kurulu adına konuşma yapan Hürriyet ŞAHİN 'Gerçekten son yıllarda Hüyükte bir hareket var. Bakınız organik tarımın tarihçesi 1870 de İngiltere de başlamış, araya cihan harpleri girdiği için 1950 yılına kadar pek gelişme sağlayamamış. 1970, 1990 lardan sonra dünya artık organik tarımı benimsemiş, tüzüğünü bile yazmış. Bizde ise 1980 lerde Ege Bölgesi'nde incir, üzüm alanında başlamıştır. Hüyük Kaymakamlığı 1989 'da organik tarım alanında adım atmış. Yani Hüyük çiftçimize nasıl yardımcı olurumdan yola çıkarak organik tarımı keşfeden ilçelerimizdendir. Konya İl Özel İdaresi'nin 2007 den sonra bize çilek fidanı vermesiyle birlikte organik tarım belli bir noktaya geldi. Çilek konusunda özellikle Seydişehir ile Hüyük çok ilerde. Hüyük çilek konusunda hızla 6000 hatta 7000 dekar alana ulaşabilecek durumdadır. Kaymakamlığımızın logosunu da çilekle onurlandırdık. Tabi bizim gönlümüzden üretimin daha da artması bu üretimin fabrikalaşması, istihdamın kalıcı olması geçiyor. Türkiye de son 10 yılda -gerçekten hükümetimiz bu konuya çok destek veriyor- organik tarımla iştigal oranı %370 artmış. 25 bin tane çiftçimiz şu an organik tarım yapmaktadır. Tarım Bakanlığımız aracılığıyla illerimize ilçelerimize en küçük birimlere kadar bu iş ilerlemektedir. Artık organik masalar, organik tarım iştigal alanları meydana gelmiştir. Konya'mızın bir avantajı var. Kimyasal ve sentetik ilaç ve gübrelerden çok zarar görmemiş toprakların sahibiyiz. Özellikle Hüyük bu konuda çok bakir. KOP Başkanlığımızla yürüttüğümüz yenilenebilir enerjiyle sulama projesi var. Bu hayat bulduğunda bölgemizde susuz alan kalmayacak. Hüyük olarak geleceğe umutla bakan ilçelerdeniz. Politikacılarımızdan, akademisyenlerimizden, yatırımcılarımızdan, bu işin siyasetini yürütenlerden destek istiyoruz. Valilik kayıtlarında 51 bin olan nüfusumuzun ancak 17 bin civarını burada barındırabiliyoruz. Diğerleri göç etmiş. Bu göç eden insanlardan bugün Değirmenaltı Köyü'nde İlmen Kasabamızda yavaş yavaş geri dönenleri görüyoruz. Yani organik tarım geleli asgari ücretle ilçe dışına işçiliğe gidenlerin artık atasının toprağından geçimini sağlayabiliyor. Bu durum ilçemizin gelecekte güzel günlere hazır olduğunun, güzel günler beklediğinin bir ışığıdır. Bugün Kaymakamlık kapısında bir ton kömür yardım almak için bekleyen insanlar bir dekar araziden 10 000 TL kazanır hale gelmiştir. Onun için bize destek verin, çiftçilerimize destek verin. Bugün yaşlı kesimin ilgilendiği organik tarım, görecekseniz gençlerimizin dönüşleriyle farklı bir boyut kazanacaktır.' dedi.

Açılış konuşmalarında söz alan bir diğer isim Hüyük Belediye Başkanı Nusret AKGÜMÜŞ'tü. AKGÜMÜŞ konuşmasında 'Artık Hüyük'te çalıştay konuşuluyor, çilek konuşuluyor, Hüyük ün geleceği konuşuluyor. Hüyük'te çileğin doğum tarihi Pınarbaşı Köyü'nde 1980 'lere dayanmaktadır. Allah razı olsun çileğin dününü bugünü konuşuyoruz. İnşallah akademisyenlerimiz çileğin yarını konuşacaklar. Üç gün boyunca adeta Hüyük e bir güneş gibi doğan çilek meyvesinin, Hüyük Bölgesi'nde ne kadar katma değer sağladığını, ekonomiye ne kadar katkı sağladığını, ülke ekonomisine ne kadar katkı sağladığını hep beraber burada konuşacağız. Çok mücadeleler verildi. Destekli çilek fideleri, malç naylonları vererek, bizzat kendilerine yalvararak yakararak 2006 yılında başlayan bu yürüyüş, bugün 2013 sonu itibariyle ürününü aldı. Hüyük ün ekonomik anlamda tarihi değişiyor. Hüyük' e geri dönüşler başlıyor. Doğduğu yerde doyamayan insanımız diğer illere göç etmiş ve nüfusumuz küçüldükçe küçülmüş. Ama çilek Hüyük e bir ışık oldu. ' Dedi.

Hüyük Kaymakamı Bayram TÜRKER ise konuşmalarında 'Organik çilek üretiminde Konya da Hüyük öncüdür. 1990 lardan itibaren biz bunu adımıza tescil etmiş bulunmaktayız. Ancak modern çilek üretimi son 7 yıldır gündemimizi işgal etmektedir. Bugün bu üretim 3000 dekarlık alanda yıllık 10-12 bin ton civarındadır .Şahsi tahminlerim ilçemize yıllık 20 ile 25 milyon TL civarında bir ekonomik getirisi vardır. Hüyük gibi toplam nüfusun 18 bin civarı olduğu ilçeler içen bu önemli ve küçümsenemeyecek bir miktar. Çilek'in Hüyük'te bu konuma gelmesini sağlayan bazı bileşenlerden bahsetmek gerekir. Bu bileşenlerin başında sulama altyapısına teknik ve maddi destek sağlayan KOP Bölgesel Kalkınma İdaresine , Konya İl Özel İdaresine ayrıca teşekkür etmek istiyorum. Bunların yanında benim gözümde baş unsur alınlarının terlerini toprağa akıtarak bunun parasal bir getiriye çeviren, ekonomik refaha çeviren bunu hem maddi anlamda hem de mesleki anlamda bir altın bilezik haline getiren kadın çiftçilerimize ayrıca teşekkür ediyorum. Biz çiftçilerimize yaptığımız ziyaretlerde hangi kesimin tarlayla haşir neşir olduğunu bizzat gördük. Bunlar 7 yaşındaki çocuklarımızdan 70 yaşındaki ihtiyarlarımıza kadar bir skala. Maddiyatın yanında manevi olarak da bize sürekli şunu ifade ettiler. 'Allah devletimize zeval vermesin, bizi namerde muhtaç olmaktan kurtardı. Devlet kapısında yardım kuyruklarında beklemekten bizi kurtardığı için onlara duacıyız' diye sürekli belirttiler. Tabi biz bu üretim seviyesiyle yetinmiyoruz. Bunun için Kaymakamlık olarak, bizim bünyemizde çalışan vakıf olarak da tarım arazisi olup finansal kaynak bulamayan çiftçilerimize her zaman deklare ettiğimiz gibi desteklemeye hazırız. Bunun için İlçe Gıda,Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz , Köylere Hizmet Götürme Birliğimiz ve Mevlana Kalkınma Ajansı işbirliğiyle böyle bir çalıştay organize ettik. Bu çalıştay ile ulaşmak istediğimiz bazı hedefler var .Bunlar çilek üretiminde artış sağlamak, ihracata yönelik çalışma yapmak, bölgemizin tanınmasını arttırmak, çiftçilerimizin gelir düzeyini daha iyi hale getirmek, kuru tarımın ötesinde sulu tarımda da söz sahibi olmak ve çileğe yönelik tarımsal sanayinin gelişimine katkı sağlamak gibi hedeflerdir. ' dedi.

Açılış ve karşılama konuşmalarının ardından Çalıştay Özel oturumuna geçildi. Çalıştay Özel Oturumunu KOP Bölgesel Kalkınma İdaresi Başkanı Prof.Dr.Mehmet BABAOĞLU yaptı. BABAOĞLU oturumu yapmadan öncede Hüyük ve Konya'da Organik Çilek ve Organik Tarım Üzerine bir konuşma yaptı. BABAOĞLU konuşmasında 'Hüyük ilçesi garip bir ilçe, fakir bir ilçe, ama artık ayağa kalkmak üzere olan bir ilçemiz. bu konunun tarihçesini yaşayan bir insan olarak sizlerle kısaca paylaşmak istiyorum. Bu gerçekten çok hoş, örnek bir kırsal kalkınma hikayesidir. 1998 yılında bir gün telefonum çaldı, açtım; 'Ben Hüyük kaymakamı Latif Memiş, sizinle görüşmek istiyorum' dedi. Dedi ki; 'Hocam biz buraya Kaymakam olarak geldik, bir şeyler yapmaya çalışıyoruz ve akademik bilgiye tecrübeye ihtiyacımız var. Duydum ki sizde bu bölgenin çocuğusunuz, birlikte çalışalım' dedi. Yani bu ilçeye gelen bir Kaymakam arkadaşımız bu ilçenin kalkınması için çalışıyor, ama biz bu bölgenin çocuğuyuz bunun farkında değiliz. Çalışalım dedik. Yine aynı dönemde bu salonda toplantılar yaptık. Daha sonra bu toplantıları yeniledik. Ve Hüyük Mahalli İdareler Organik Tarım Kırsal Kalkınma Birliğini kuruldu. Konya' da sadece Akşehir Çakıllar Kasabası çilek yetiştirirdi. Onlar geleneksel çilek üretimi yaparlardı. Oradan Pınarbaşı Köyü'ne geldi çilek. 1998, 1999 yıllarında da Mahalli İdareler, Kaymakamlık öncülüğünde çiftçilere fide fidan dağıtımı ve çiftçilerin eğitimi konusunda o zamanki İlçe Tarım Müdürlüğümüzle beraber çok güzel çalışmalar yaptı. Mahalli yöneticiler son dönemlerde çok çalışkan oluyor ancak kaymakam değiştiğinde o heyecan kaybolabiliyor. Keşke bununla ilgili de bir sistem geliştirilebilse. Bunlar çileğin Hüyük'te başlangıcını oluşturuyor. Organik Çileği ilk üreten yer bu bölgede Hüyük ilçesidir. 2004, 2005 yıllarının başlarında Konya İl Özel İdaremizin Seydişehir'in yaylacık köyünde yaptığı çalışmalarla birlikte organik çilek sanki ilk orada başlamış gibi bir durum oldu. Bu durumdu Hüyük'e büyük bir haksızlık olur. Hüyük Kaymakamlığı öncülüğünde o zamanki Hüyük İlçe Tarım Müdürlüğü çalışması ile organik çileğin Konya' da ilk başladığı yer burası Hüyük'tür. Bunu öncelikle tarihe not düşme adına, haklıya hakkını teslim etme adına söylemek istiyorum. Bu bir ekip işidir, hiçbir kurum bu konuda tek başına söz sahibi değildir. Konya İl Özel İdaresinin 5 yıl danışmanlığı yaptığım dönemde, Akşehir'den Taşkent'e kadar olan bölgede 15 tane fakir ilçe olduğunu, bu bölgenin kalkınması için destek olunması gerektiğini söyledim. Bakınız tarımsal üretimle ilgili olarak suları yok. Bu ilçelere kışın kar yağar, su olur önlerinden akar gider yazın susuzluk çekerler, depolayamazlar. Bir karar aldık tüm bu dağlık alanlarda nereye gölet yapılacaksa biz bunu yapalım. Bu dağlık alanları tümüyle organik üretime geçirelim. Bu organik üretimde en birinci ürün ne olsun diye baktığımızda çilek ortaya çıktı. Çilek bu bölgede tarımsal kalkınmanın bir motoru haline geldi. Son 5 yılda KOP bölgesine sadece gölet ve sulama projeleri için 188 milyon lira para aktarıldı. Bu parayı Konya İl Özel İdaresi aktarmış, bu sulama ve gölet projelerini gerçekleştirmiş ve takibini de yapmıştır. Şimdi tarihçeye bakında burada organik tarım enstitüsü kurmak adına girişimler oldu. Daha sonra bu dağlık alandaki 15 ilçede kon-organik olarak bir proje başlatmışız. Bu bölgede ne kadar köy belde varsa su ihtiyacını belirleyelim, bunları karşılayalım ve bölge insanını kalkındıralım diye çalışmalar yapmışız. Geldiğimiz nokta şu; üretimle ilgili sorunları aşıyoruz. Suyu olmayan yerlere gölet projesi yapıyoruz, kurumlarımız işbirliğiyle eğitimlerini veriyor, destekler veriliyor, öğretiliyor. Geldiğimiz noktada üretimle ilgili sorunumuz yok, ürünün kalitesi ile ilgili ve o ürünü kaliteli şekilde toplama, değerlendirme, örgütlenme ve pazarlamayla ilgili sorunlarımız var. Bir de dürüstlük problemimiz var. Bu sosyolojik olarak üzerinde çalışmamız gereken bir konudur. Bu insanların ürünlerini daha iyi değerlendirebilmeleri için 3-4 ilçeye bir soğuk hava deposu, şoklama tesisi, paketleme tesisi gibi bir entegre tesise ihtiyaç var. Bu olmadan olmuyor. Yine Tarım Bakanlığımız ile yaptığımız çalışmalar üzerine tarımsal üretim birliklerinin yasal düzenlemelere ihtiyacı var. Tarımsal üretim birlik ve kooperatiflerine bakıyorsunuz destekler bunlar üzerinden ödeniyor, ancak üretimle ilgili organizasyonları yapmadıkları için o birliklerin hiçbir önemi kalmıyor. İnsanlar birlik olamıyor ve alıcılar gelip istediği fiyattan, ikna ettiği fiyattan ürünü alıp gidiyor. Ne bir ortak fiyat, ne bunun bir işlemesi, ne markalaşma, ne istihdam hiçbir şey olmuyor. Yani biz daha çilekten para kazanmaya başlamadık ! Yarı mamul, mamul haline getirelim ürünleri. O araya istihdam girsin. 2007 yılında Hüyük Kaymakamlığı ile birlikte Hüyük belde ve köylerinde hane başına ne kadar gelir olduğunu belirten bir çalışma yapmışız. Bu üretimlerin ne kadar etkili olduğunu görmek adına bu çalışmaları yenilemeliyiz. Örgütlenme adına ne yapmalıyız, insanlar nasıl bir araya getirilebilir bunu çalışmayız. Hüyük Organik Çilek Üreticileri Birliği kuruldu biliyorsunuz. Ama bu birliğe üye olma zorunluluğu bile yok. Bu yüzden zaman zaman çok sıkıntılı dönemler yaşadık. Çileğin fiyatının ayağa düştüğü yıllar yaşadık. Eğer bu örgütlenme işini çözmezsek böyle devam ederiz. Toparladığımız zaman rakamlar şu; 2012 sonu itibariyle 50800 Hüyük'ün kütüğüne kayıtlı insan var, ama bunun sadece 15500 civarı Hüyük'te barınıyor. Yani %33 civarı burada, %66 sı yok. Niye yok? Geçim sıkıntısı. Bir diğer konu bizim stratejimizi ihracat yapacak şekle göre planlamamız gerekiyor. Türkiye 'deki organik üreticilerle işbirliği içinde çalışmamız gerekiyor. Bu işten para kazanacaksak yöntem bu, eğer ameleliğe devam edeceksek aynı usulden devam! . ' diyerek sözlerini tamamladı. Sonrasında Prof.Dr. Mehmet BABAOĞLU 'nun yönettiği çalıştay özel oturumunda Hüyük İlçe Gıda,Tarım ve Hayvancılık Müdürü Yücel DOĞAN, Konya İl Özel İdaresi Tarım ve Kırsal Kalkınma Daire Başkanı Raşit TURAN , Mevlana Kalkınma Ajansını temsilen Kalkınma Uzmanı Osman Fatih YALÇIN katılımcılara sunumlarını yaptılar. Özel Oturuma katılım sağlayan Kaymakamlıklar ile de mütalaa edilen sulama sıkıntıları konusunda Konya Dağlık İlçelerinin sulama sorunları ve sulama projelendirmeleri ile ilgili de ayrı bir çalıştayın Bozkır Kaymakamlığı ev sahipliği ile 2014 yılı içerisinde yapılması da karara bağlandı.

Çalıştay birinci günü öğleden sonraki oturumunda ise yaş sebze-meyve, organik sertifikasyon, fidecilik, organik pazarlama konularında faaliyet gösteren Özel sektör firmalarının sunumları ve bölge üreticileri ile yaptıkları soru cevap ve değerlendirmeler ile son buldu. Yaş sebze meyve alıcıları sunumlarında ve değerlendirmelerinde çileğin hassasiyetine değindiler ve hasattan işleme tesisine ulaşım sürecini,çilekte farklı bölge çileğinin Hüyük Çileği olarak satılmasının bölge ismine verdiği zararı irdelediler. Organik Sertifikasyon firmaları ise Üretimdeki sertifikasyonun pazarlamaya etkileri ve özellikle ihracat ürünlerinde organik sertifikasyonun önemine dikkat çektiler. Fidecilik sektörü temsilcileri ise Organik Çilek Üretiminde Hastalıksız ve Güvenilir fide temini , çeşit seçimi ve yeni çeşitlerin bölgeye adaptasyonu ile ilgili değerlendirmelerde bulundular. İhracat firmaları ise yine hasatta hassasiyet,bölgede ürün işleme ,soğutma gibi tesislerin olmamasının dezavantajlarından ve olması halindeki pazarlama avantajlarından bahsettiler.

Akademisyen sunumlarının yer aldığı Çalıştayın 2.gününün Moderatörlüğünü Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Süleyman SOYLU yaptı.

Modern ve Organik Çilek Yetiştiriciliği konusunda Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr.Lütfi PIRLAK ve Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr.Nurgül TÜREMİŞ ortak sunumunda , Organik Hüyük Çileği Kaliteli üretime yönelik eğitim ve bilgilendirme çalışmaların yoğunlaştırılması, Organik Hüyük Çileği Kaliteli Hasat edilmesinde, kaliteli işçi açığını kapatmaya yönelik eğitim ve bilgilendirme çalışmalarının yoğunlaştırılması, bölgede organik çilek hasadını yoğun bir şekilde bayanlar yaptığından bayanlara yönelik eğitim çalışmalarının yapılması, köy bazlı özel eğitim çalışmalarının yapılması, Bölgeye uyum sağlayabilecek yeni ve rekoltesi yüksek çilek çeşitlerinin adaptasyon çalışmalarının yapılması, Organik Hüyük Çileği Üretiminin tüm yıla yayılabilmesine yönelik örtü altı üretim gibi çalışmaların yapılması, Organik Çilek Üretim Alanlarında arıcılık faaliyetlerinin teşvik edilmesi, arıcı birlikleri ve örgütleri ile ortak çalışmalarda bulunulması, Organik Çilek ve Organik Tarımsal Ürünlerin üretimine destek olmak üzere alternatif ürünlerin bölgeye adapte edilmesi, özellikle piyasa açığı görünen ahududu, böğürtlen, tıbbi aromatik bitkilerin üretimine yönelik çalışmaların yapılması, Organik Hüyük Çileği Üretiminde etik kurallara bağlı kalarak , ürün ismine zarar verilmemesinin sağlanması, Organik Hüyük Çileğinin diğer bölge çilekleri ile karıştırılmadan kalite devamlılığının sağlanmasına yönelik çalışmaların yapılması, konuları üzerinde durdular.

Organik Çilek Yetiştiriciliğinde Bitki Beslemenin Verim ve Ürün Kalitesine Etkisi konusunda Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Zengin , Çileğin hassas bir bitki olması , bu sebeple kaliteli ürün için bitki besleme ilkelerinin çiftçilerce benimsenmesi, organik çilek üretiminde kullanıma kanunen müsaade edilen preparatların bölgede uygulanabilirliği, Hüyük Organik Çileği'nde bitki besleme kaynaklı sıkıntılar ve çözüm önerileri, Hüyük Organik Çileğinin kalitesinin arttırılmasında bitki besleme uygulmaları konuları üzerinde durdu.

Organik Çilek Yetiştiriciliğinde Hastalık ve Zararlılarla Mücadelenin Verim ve Ürün Kalitesine Etkisi konusunda Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuh Boyraz, Üretim alanlarında hastalık bulaşmasının önlenmesi ve üretimde kalite için sağlıklı fide temini çalışmaları yapılması, Hüyük Bölgesi'nde çilek üretiminde görülen hastalıkların kaliteli ürün eldesine etkisi ve çözüm önerileri, Ürün kalitesini etkileyen hastalıklar konuları üzerinde durdu.

Organik Çilek Yetiştiriciliğinde Sulamanın Verim ve Ürün Kalitesine Etkisi konusun Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Şahin , Organik Çilek Üretim Alanlarının genişlemesi için sulama imkanlarının arttırılması gerekliliğine binaen bölgedeki sulama yatırımlarının hızlandırılması ve tamamlanması, Beyşehir gölünden bölgenin faydalanabilmesi için projeler üretilmesi, İklimsel değişiklikler nedeni ile su yönetimi ve su kullanımına yönelik eğitim çalışmalarının ivedilikle hayata geçirilmesinin sağlanması , su yönetiminde çiftçilerin uygulayabileceği pratik uygulamalar konuları üzerinde durdu.

Dünya'da ve Türkiye'de Organik Tarım Ekonomisi-Örgütlenme ve Pazarlamaya Etkisi konusunda Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Çelik , Organik Hüyük Çileğinin marka ve tescil çalışmalarının yapılması gerekliliği, Organik Hüyük Çileği'nin işlenmesine, saklanmasına ve ambalajlanmasına yönelik bölgede tesislerin ivedilikle projelendirilmesi, ambalajlamada albenisi yüksek pazarlama stratejilerinin oluşturulması, Organik Hüyük Çileği Hasatında sınıflandırma yapılmasının sağlanması, karışık boy ve çeşitteki çileklerin ürün kalitesinin düşürmesinin ve buna bağlı pazarlama sıkıntılarının önüne geçilmesi ,Organik Çilek Üretici Örgütlerinin kuvvetlendirilmesine yönelik çalışmaların yapılması, Organik Hüyük Çileği Üretiminde ihracat stratejisi ve yurt pazarlama stratejilerinin oluşturulması, Hüyük Bölgesinde her yıl artan miktarlarda organik çilek üretim alanının genişlediği, bu kapsamda üretim artış sınırının belirlenerek arz talep dengesinin sağlanması, Özellikle İlköğretim Kurumlarında organik ürün tüketilmesine yönelik bilinç oluşturulması açısından ilgili kurumlara görüş iletilmesi konuları üzerinde durdu.

Organik Tarımda Kanuni Zorunluluklar Ve Resmi Uygulamalar konusunda Selçuk Üniversitesi Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Yorgancılar, Organik Sertifikasyon çalışmalarında hassasiyet gösterilmesi ve tüm çilek üreticilerine yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmaların yapılması, Hüyük Bölgesi'nin Beyşehir Göl Havzası içerisinde yer alması, çevresinin dağlarla çevrili olması bir nevi kapalı havza durumunda olması nedeniyle Organize Organik Tarım Bölgesi ilan edilmesine yönelik çalışmaların yapılması , Hüyük Organik Çileği'nin adının lekelenmemesi için Organik sertifikası olmayan ve diğer bölge çilekleri ile karıştırılmamasına dikkat edilmesi konuları üzerinde durdu.

Organik Tarımın Ekonomisinin Eko-Turizme etkileri konusunda Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdullah Öztürk ise Bölgede kendin topla-kendin ye tarzında eko-turizm çalışmalarının yapılması, eko-turizm faaliyetlerine alt yapı sağlaması açısından yataklı konaklama -kamp alanlarının oluşturulması, Ulusal bazda Organik Hüyük çileği isminin duyurulmasına yönelik web sayfası oluşturulması ve organizasyonların yapılması, Organik Hüyük Çileği'nin hikayesinin tanıtım filmi haline getirilerek ulusal basında yer almasının sağlanması, reklam çalışmalarının bölge insanının benimsemesi ve destek vermesine yönelik çalışmaların yapılması, Organik Hüyük çileği kavramının yaygınlaştırılması, Çavuş Kasabası'ndaki Sonsuz Şükran Sanatçı Köyü'nün sakini olan Sanatçıların Organik Hüyük Çileği 'nin tanıtımına yönelik faaliyetlerde yer almasının sağlanması, Bölgedeki yerel yönetimler,sivil toplum kuruluşları ve tarım örgütlerinin logolarında Hüyük Kaymakamlığı logosu örneğindeki gibi Hüyük Çileği'nin logolarında yer almasının sağlanması , bölgedeki Hüyük organik Çileği projeleri ile üretimde elde edilen dinamizmin eko-turizm ile desteklenmesinin önemi ve organik tarımın neden insan doğasında yer aldığı ve gerekliliği konuları üzerinde durdu.

Akademisyenler Bölgedeki yaptıkları çalışmaları, deneyimlerini ve uygulamalara ilişkin sunumlarını gerçekleştirdikten sonra çiftçilerin birebir soru sorma , fikir sunma ve bilgi alma fırsatları verildiği çalıştayda akademik sunumlar çiftçiler tarafından ilgiyle takip edildi.

Çalıştay 3. günü ise Hüyük ilçesindeki Belediye Başkanları , Muhtarlar, Tarım Örgütleri ve yine çiftçilerin katılımı ile bir değerlendirme toplantısı ve basın bildirisi hazırlanması ile son buldu.













https://www.tccb.gov.tr/
https://www.icisleri.gov.tr/
https://www.turkiye.gov.tr/
https://www.cimer.gov.tr/
 
  • Resmi Gazete
  • Mevzuat Bilgi Sistemi
  • Kullanım ve Gizlilik
  • Bilgi Edinme
Bahçelievler Mahallesi Atatürk Caddesi HÜYÜK/KONYA
0332 543 14 41
 
Sizlere daha iyi hizmet verebilmek için sitemizde çerezlere yer veriyoruz 🍪 Çerez politikamız hakkında bilgi edinmek için tıklayınız